PP osvrt: Rujanska kupačica


Rujanska kupačica, druga prozna knjiga Mirjane Dugandžije (OceanMore)


Rujanska kupačica, naslovnicaRoman Rujanska kupačica druga je prozna knjiga zagrebačke novinarke Mirjane Dugandžije i svojevrsni spin off njenog prvog romana "Nekoliko dana kolovoza", objavljenog još prije desetak godina. 

“Glavna junakinja romana nije slomljena niti nakon tolikih krivih odluka koje je donijela, što je pravo čudo”, rekla je Dugandžija.  

Urednica i književna kritičarka Jadranka Pintarić podsjetila je na “sjajan uspjeh prvog romana koji se i danas puno čita, jer su u njoj mnoge žene pronašle sebe. Autorica je sazrela, pa se roman zato i zove Rujanska, a ne primjerice Svibanjska kupačica. U ovom je romanu zapravo više junakinja, a ne samo jedna; to je pravo mnoštvo ženskih glasova. Opisuje se život u malom gradu u kojem su bile pritvorene, pa bila to i Zlatna dolina, odnosno Požega u kojoj je autorica odrasla. 

Na opasku Jadranke Pintarić kako bi primjereniji bio naslov Pravila skitnje, po jednom od poglavlja romana, Dugandžija je pojasnila kako je Rujanska kupačica ironičan naslov, “baš kao što je Alice Munro svoj roman nazvala Previše sreće, a zapravo je mislila na ‘previše jebene sreće’”. 

Moderatorica je bila Sanja Baković. 

osvrt pripremio: Saša Paparella