PP osvrt: Diana Budisavljević 


Zagrebačka povjesničarka Nataša Mataušić predstavila je svoju knjigu ‘Diana Budisavljević’ (Profil)


Zagrebačka povjesničarka Nataša Mataušić predstavila je svoju knjigu ‘Diana Budisavljević’ (Profil), posvećenu hrabroj ženi koja je tijekom drugog svjetskog rata, za vrijeme režima NDH ,spasila na tisuće srpske djece.    

“U toj knjizi ćete saznati puno toga o načinu na koji je Diana Budisavljević ishodila dozvole za izvlačenje te djece iz logora, a u čemu su joj pomogla dvojica njemačkih časnika, čije sam biografije istražila. Veliku sam pažnju posvetila biografiji niza njenih suradnika, jer iz Dnevnika Diane Budisavljević o njima skoro ništa ne možemo doznati.  nju. Za većinu njih skoro da i nema natuknica u biografskim leksikonima, a Dijana je uvijek isticala kako ništa sama ne bi postigla da nije imala takve suradnike kao što je bila Ljuba Becić, supruga Vladimira Becića. 

“Knjiga nije crno-bijela, u njoj nema ideologija. Pokušala sam kod svih ljudi koji su učinili nešto dobro to i naglasiti. Primjerice, dosad je uloga Caritasa Zagrebačke nadbiskupije bila potpuno zanemarena, no da nije bilo tih malih, lokalnih župnika po okolici Zagreba, koji su prihvatili tu djecu i organizirani im smještaj, njihove bi sudbine sigurno bile puno tragičnije”, rekla je autorica, koja već  na novoj knjizi fotografija, važnih za proučavanje ove teme.

Enis Zebić je rekao kako je Diana Budisavljević u teškim vremenima reagirala kao ljudsko biće i dala priliku mnogima da naprave nešto dobro i pokažu ljudsko lice. 

Moderator je bio Ivica Prtenjača. 

osvrt pripremio: Saša Paparella